Olika brott på Tranter och Alfa Laval

 

Olyckor med tryckkärl får allvarliga konsekvenser. Den 18 oktober 2006, klockan 17.35, exploderade en 16 meter hög syrgastank hos SSAB i Oxelösund. Flera ton tunga metalldelar kastades hundratals meter bort och smällen hördes ända till Nyköping. Ingen skadades allvarligt den gången, eftersom de flesta hunnit hem.

Tryckkärlen behöver inte vara stora för att orsaka allvarliga olyckor. I Göteborg avled en operatör efter att en liten tryckluftsbehållare på 19 liter sprack och slungades upp i mannens ansikte. I Arbetsmiljöverkets sammanfattning av olyckan jämför man kraften med att han fått två ton rakt i ansiktet.

Olika brott på Tranter och Alfa Laval

Tranter Internationals inköpsspecifikation PS-0132, godkänd av Björn Hillefors efterfrågar dragbultar i hållfasthetsklass 8.8 samtidigt som materialkravet är 42CrMo4. I inköpsspecifikationen som är daterad 2008 refereras också till en standard som upphävdes 1999. Inköpsspecifikationen innehåller ytterligare ett antal allvarliga fel.

Hållfasthetsklass 8.8 innebär att dragbulten brister vid cirka 800 N/mm2. För en dragbult med dimensionen M39 innebär det en brottkraft på 810 000 N eller drygt 82 ton. Större plattvärmeväxlare har 10 stycken dragbultar.

En dragbult i material 42CrMo4 brister vid 1200 N/mm2, brott sker alltså när kraften är 50 procent större.

Kan man då hävda att det finns större säkerhetsmarginaler med ett material som har ett högre brottvärde? Det beror på vad man vill uppnå.

När det gäller produkter som arbetar under tryck som i Alfa Laval och Tranters fall, blir konsekvenserna betydligt allvarligare om brott sker med 50 procent större kraft.

Alfa Laval och Tranters värmeväxlare har över tiden utvecklats för att kunna hantera allt högre tryck och temperaturer i aggressiva miljöer. De kan hantera flera typer av kylmedium och vissa värmeväxlare är speciellt utvecklade för ammoniak. Ammoniak är farlig att andas in och kan ge frätskador i ögon och lungor.

Både Alfa Laval och Tranter har under många år sålt värmeväxlare med dragbultar i 42CrMo4 material. Bland Alfa Laval och Tranters kunder hittar man bl.a. företag som BASF, Bayer, Shell, Statoil och Alstom för att nämna några.

Läs mer om Alfa Laval och Tranter här.


Vill du få reda på mer?

Förhoppningsvis kan vi hjälpa dig.

Vi kommer att behandla din information med största respekt och integritet.
Tack! Vi återkommer så snart vi kan.

Vill du få mail från oss?